CBT משולב רכיבה טיפולית

גישת ה-CBT בשילוב רכיבה

שנים רבות עסקתי וניהלתי את תחום הרכיבה הטיפולית. הדרכתי בין היתר ילדים, נוער, מבוגרים, נכי צהל ובעלי מוגבלויות. הכשרתי וליוויתי מדריכים ומשפחות רבות במטרה להשיג את המטרות שהגדרנו בתחילת הטיפול ובעיקר להצליח לייצר הנאה ותחושת הצלחה.

באופן אישי, אני ממליצה להתחיל לרכב החל מגיל 7 ואילך אלא אם כן מדובר בבעיות מוטוריות ותחושתיות. במקרים אלו ניתן אפילו לפני כן (החל מגיל 4).

כמו כן, אני ממליצה לעבוד עם סוסים שתואמים לגודלם של הרוכבים עליהם (פוני לילדים וסוס גדול לבוגרים). אני יודעת שיש שלא יסכימו עימי, אך מניסיוני, יש לכך שתי סיבות עיקריות:

  1. קצב ההליכה של הסוס יהיה תואם יותר לקצב ההליכה של האדם שרוכב עליו ויש לכך משמעות פיזית גופנית (באותה צורה לא אתן לילד קטן לרכב על אופניים של גדולים ולהיפך).
  2. מבחינה בטיחותית- יש משמעות למרחק הנפילה של הרוכב מהסוס לקרקע. כמובן שמגרש הרכיבה מותאם עם חול הסופג את הנפילה ונשתדל שזה לא יקרה אך תמיד צריך לקחת בחשבון שנפילות יכולות לקרות, וזאת כמו בכל ספורט אתגרי אחר.

רקע על הרכיבה הטיפולית:

למי שלא מכיר סוסים, הסוס יכול להוות עבורו בהתחלה איום טבעי בגלל גודלו ומשקלו הרב. עם זאת, הסוס היא חיה אבולוציונית, צמחונית ומוגדרת כ"נטרפת" ולא כ"טורפת". לכן הסוס קשוב מאוד לסביבה ושומר את האנרגיה שלה למצבי איום. כמו כן, הוא עלול להיות מאוד עקשן וסרבן ולכן לוקח זמן לדעת כיצד לרתום אותו למשימות שונות בזמן הרכיבה. נעשה זאת בעיקר באמצעות תקשורת סמויה וגלויה, תקשורת גופנית וגם רגשית. בנוסף, הסוס הוא לא שיפוטי או בעל דעות קדומות ולכן הרוכב מרגיש ביטחון ואמון בסוס ומסיר "חומות" העלולות להופיע בחדר הטיפולים. מסיבות אלו, בעיקר, הסוס מהווה כלי טיפולי מדהים ויעיל לשלל בעיות.

למי מיועדת הרכיבה הטיפולית?

הרכיבה הטיפולית עוזרת לבעלי קשיים שונים:

  1. קשיים גופניים (נכויות שונות, היפוטוניה, גמישות יתר, קשיי יציבה, מוטוריקה גסה ועוד)
  2. קשיים רגשיים (חוסר ביטחון עצמי, ביישנות, פוסט טראומה, חרדות, תלותיות, חוסר עצמאות ועוד)
  3. קשיי התנהגות (אי שמיעה לחוקים וגבולות, התפרצויות ועוד)
  4. קשיים בתקשורת (קושי בהיגוי, קושי בהתבטאות)
  5. קשיים חברתיים
  6. קשיים בויסות חושי
  7. עיכוב התפתחותי
  8. קשיי קשב וריכוז
  9. קשיים נפשיים (פוסט טראומה, חרדה, דיכאון, סכיזופרניה ועוד)
  10. אוטיזם
  11. מוגבלות שכלית התפתחותית

יתרונות הרכיבה הטיפולית:

  1. הסוס ככלי מוטיבציוני לטיפול– הסוס הינו חיה גדולה, אלגנטית ובעלת דימוי חיובי (משוייכת למשפחת המלוכה). לכן, הרוכבים ישמחו לרוב לשתף פעולה עימה. בנוסף, הייחודיות ברכיבה טיפולית היא שהקשיים של הרוכב (שהוגדרו בפגישת ההיכרות) יופיעו בצורה "נסתרת" בעבודה על מיומנות הרכיבה וכך המטפל יכול להתייחס לקשיים אלו בצורה אותנטית ולבצע הקבלה לחיים האמיתיים מחוץ לחווה. 
  2. מבחינה גופנית– הרכיבה תורמת בהזרמת הדם, לחיזוק המוטוריקה הגסה והעדינה, בחיזוק השרירים והיציבה, קואורדינציה ועוד. ניתן אף להבחין אצל מטופלים בעלי קשיי קשב וריכוז,  שיפור בריכוז, בתחושת ביטחון ומסוגלות.
  3. פתרון בעיות– עבודת הקרקע והרכיבה מקדמות שיתוף פעולה, תקשורת, גבולות, התגברות על קשיים ועוד. לכן, ברגע שהרוכב מצליח להתמודד עם הבעיות שעולות וללמוד לפתור אותן, הוא מעלה את סף התסכול שלו ומצליח ליישם זאת גם בחייו מחוץ לחווה.
  4. מבחינה נפשית– החיבור לחיה ולטבע מעניקה רווחה נפשית, הנאה וחמלה.   
  5. שיפור בכישורים חברתיים– ברכיבה הטיפולית נדרשת אינטראקציה גם עם הסוס וגם עם המטפל בזמן הרכיבה. הרוכב נמצא באינטראקציה תמידית, משפר כישורי שפה ושפת גוף ובזמן שהוא יושב על הסוס, הוא גם "מורם" מהשאר, דבר המשפר את בטחונו ומאפשר לשחרור ולשיח מקדם. 
  6. מבחינה רגשית– הסוס היא חיה גדולה ומאיימת בחוויה הראשונית. לכן, הצלחת הרוכב בהנעת הסוס בתרגילים שונים, בחיבור לסוס ובחיבור לטבע, מעניקה לרוכב תחושת העצמה, ביטחון ומסוגלות.

כיצד טיפול הCBT משתלב עם הרכיבה ותורם לטיפול?

טיפול ה-CBT מבוסס על שינוי קוגניטיבי והתנהגותי.

כלומר (בקצרה),כיצד הפרשנות האישית שלנו לאירועים מסוימים בחיינו משפיעה עלינו ופוגעת בנו ובאיכות חיינו. 

הסוס הוא כלי טיפולי נהדר, שמלבד ההנאה ברכיבה ובחיבור לחיה ולטבע, הוא נותן לנו פידבק מיידי על התקשורת המילולית והגופנית שנפגין מולו. באמצעותו נוכל להבין ולהרגיש מה גורם לנו "להיתקע" ולא להצליח ומה עלינו לעשות על מנת שנצליח לעבר מטרתנו במגרש הרכיבה ומחוצה לו. אי לכך, דרך העבודה עם הסוס, נוכל להבין ביתר קלות את השינוי הקוגניטיבי וההתנהגותי עליו אנחנו  מדברים בשיטת ה-CBT. הסוס מהווה מראה המשקפת את החסמים עימם אנו מתמודדים ורוצים לשנות והוא שותף מדהים לטיפול! 

 

בנוסף לכך, העקרונות בבסיס הגישה של ה-CBT, הולמים את העקרונות בעבודה עם הסוס: 

  1. הדגש בשני סוגי הטיפולים הוא בהשתתפות פעילה ושיתוף הפעולה של המטופל והן של המטפל. בשילוב שתי הגישות, המטפל נותן את המשוב המילולי והסוס נותן "משוב" התנהגותי מה שמעצים ומדייק את המטופל לעבר המטרה.
  2. בשני סוגי הטיפולים ישנה התמקדות במטרה מה עלי לעשות בשביל להצליח?
  3. הטיפול מתמקד בעיקר ב"כאן ועכשיו", "בהווה" ולא רק בסימפטומים של הבעיה ובעבר.
  4. בשני סוגי הטיפולים, ניתן למטופל כלים פרקטיים במטרה להגיע להצלחה.
  5. בחדר הטיפולים, לעיתים אנו מרגישים שהבנו את הקושי שבגללו הגענו לטיפול ומה עלינו לעשות, אך מתקשים ליישם זאת מחוץ לחדר הטיפולים וזה עלול ליצור פער ותסכול. באמצעות הרכיבה הטיפולית, אנחנו לא רק נבין בתיאוריה אלא ממש ניישם זאת בפועל ונגיע לתוצאות הרצויות בזמן שהוא מהיר יחסית. 

 

לסיכום, הרכיבה הטיפולית מעניקה יתרונות רבים לטיפול בגישת ה-CBT ומשתלבת עימה בצורה טבעית ואפקטיבית. שילוב שתי השיטות מעניקה יתרונות רבים המיטיבים עם המטופל ונותנים עוד זווית ראייה ויישום מוחשי לשיטה. 

אשמח להרחיב על כך בשיחה מקדימה.

הדס

דילוג לתוכן