טיפול קצר טווח בהתקפי חרדה

חרדות אצל ילדים

הפרעת החרדה היא אחת התופעות הרגשיות הנפוצות בקרב ילדים (10% מהילדים). הפרעות החרדה יהיו פי 2 אצל בנות מאשר אצל בנים, למעט הפרעה כפייתית וחרדה חברתית שהן שכיחות באותה רמה אצל שני המינים. 

בשונה ממבוגרים, ילדים לרוב לא ידווחו על פחד חריג או יצליחו לבטא אותו בצורה בוגרת. כמו כן, לעיתים הם יעדיפו להימנע או להסתגר ולכן הזיהוי של החרדה תהיה יותר מורכבת.

 מה ההבדל בין פחד לחרדה חברתית אצל ילדים? 

ראשית, חשוב להבחין בין חרדה לבין פחדי ילדות שהם חלק מההתפתחות התקינה אצל ילדים.

פחדים אצל ילדים מאופיינים בפחדים קונקרטיים, גלויים וקרובים מבחינת זמן ומקום. כמו כן, לילדים יש קושי להבדיל בין דמיון למציאות (פחד ממפלצות, מחושך, מרעש) ובמרבית המקרים נוכחותו של ההורה תעלים פחדים מסוג זה. לאורך התפתחות הילד, הוא ייחשף לאותם פחדים וחוויות לא נעימות וילמד להסתגל ולהתגבר עליהם. 

לעומת זאת, חרדה אצל ילדים תתאפיין בכך שהילד לא יצליח להסתגל לפחדים שצצים אצלו והם יופיעו גם ללא סכנה ממשית. החרדה תלווה במתח, דאגה ומצוקה כללית מאירוע שלילי שעלול להופיע בעתיד. החרדה תהיה בעלת השפעה גדולה יותר עליו ועל בני משפחתו ותוביל לפגיעה ממשית בתפקוד האישי והמשפחתי.

ישנם פחדים נוספים שטבעיים להתפתחות הילד. לדוגמא פחד מזרים, פחד נטישה, פחד מלקבל עונש וכו'. פחדים מסוג זה גם עלולים להפוך לחרדה כאשר הילד אינו מצליח להתגבר על הפחד, סובל ממנו לאורך זמן ללא איום ממשי וברור ותפקודו נפגע בבית ומחוצה לו.

אי לכך, במידה והבחנתם כי לילדכם חווה מצוקה רבה ו/או התנהגות קיצונית סביב פחד מסוים, באופן שפוגע בתפקודו, בשלוותו בבית ובמסגרת, עליכם לפנות לגורם מקצועי שידע לאבחן זאת. זכרו שככל שתטפלו בזה יותר מהר, כך ההשלכות של החרדה יהיו פחות חמורות והיא לא"תתפשט" לעוד תחומים בחיים.

גורמים לחרדה אצל ילדים

  • תורשה: קיימת נטייה גנטית להתפתחות החרדה. שילוב של סיבות וגורמי סיכון יובילו להתפתחות חרדה באופן מוגבר. ישנם מחקרים התומכים בבירור בקשר בין חרדה אצל הורים להתפתחות מוגברת לחרדה אצל ילדיהם. 
  • גורמים ביוכימיים: הפרעות חרדה מוגדרות כליקויים הורמונליים או בסינגלים החשמליים והכימיים במוח
  • גורמים סביבתיים ותרבותיים: גורמים להתפתחות של פחדים וחרדות. לדוגמא חוויות שליליות וטראומתיות (פרידה, התעללות, הגירה, הזנחה וכד'). בנוסף, דפוסי התמודדות שליליים של הורי הסובלים מחרדה, יכולים להשפיע על התפתחות חרדה אצל הילדים.
  • גוננות יתר: של הורים בהתמודדותם עם החרדה של ילדיהם עלולה להוביל לחיזוק ההפרעה והתפתחותה.

סימני חרדה אצל ילדים

  • פגיעה בתפקוד בגן/בית ספר: לדוגמא ירידה בציונים, קשיי ריכוז, חוסר עניין. ירידה בתחום החברתי- הסתגרות, פחד או הימנעות מללכת לחברים או להזמין אותם.
  • רגרסיה בהתפתחות: אימוץ התנהגויות מהילדות שלא תואמות את הגיל כגון מציצת אצבע, הרטבה, פחדים שחוזרים פתאום ואינם תואמי גיל כמו פחד מחושך וכד'.
  • קשיי שינה: קושי להירדם, סיוטים.
  • בעיות התנהגות והתפרצויות זעם: הילדים החווים חרדה מרגישים תסכול וכעס ובוחרים בדרך מוחצנת לביטוי ההתמודדות עם החרדה.
  • הסתגרות והתבודדות: יש ילדים שבוחרים בדרך של הצטמצמות וניתוק מול החברה.
  • תגובות פיסיות: תלונות על כאבי בטן, כאבי ראש, רעידות, בחילות ועוד.
  • משחקי דמיון וחזרתיות: יש ילדים שיבחרו להביע את פחדיהם דרך חזרה על הפחד דרך משחק חוזר ונשנה בנושא.
דילוג לתוכן