טיפול קצר טווח בOCD
מהו OCD
מהי טורדנות כפייתית ?
(OCD- Obsessive Compulsive Disorder)
טורדנות (אובססיביות): מצב בו עולה לאדם מחשבות, דחפים, דימויים ותחושות פיזיות באופן בלתי רצוני ובתדירות גבוהה, באופן שמביא לחרדות ומצוקה רגשית.
כפייתיות (קומפולסיביות): התנהגות או מחשבה שהאדם עושה כתגובה לאובססיה. לרוב, האדם מנסה לנטרל, להדחיק ולהתעלם מהטורדנות והאובססיביות על ידי מעשים חזרתיים וכפייתיים שמטרתם לנטרל את המחשבות האובססיביות ולהפחית את המצוקה הרגשית המלווה להן.
ישנם שני סוגי כפייתיות:
- התנהגויות כפייתיות- שטיפת ידיים מרובה, סידור, בדיקה חוזרת עצמית, "טיקים" וכו'.
- מעשים מנטליים- ספירה, תפילה, חזרה של מילים מסוימות.
הסובלים מ-OCD חיים במעגל אובססיבי-קומפולסיבי ממנו קשה להם להתנתק. הם חווים מחשבות פולשניות שלרוב הן קטסטרופליות ("משהו חמור יקרה אם..") מעוררות מצוקה. כדי להפסיק את המחשבות הפולשניות הם מייצרים "טקסים" המפחיתים את החרדה ומביאים להקלה זמנית בלבד מכיוון שהמחשבות הפולשניות יחזרו שוב ושוב.
ישנם 6 תת סוגים עיקריים של OCD:
- ניקיון וזיהום: מחשבות אובססיביות העוסקות בתכנים של זיהום ולכלוך. ההתנהגות הקומפולסיבית תהיה בעיקר סביב הניקיון (שטיפת ידיים ארוכה וחזרתית, ניקיון מוגזם בבית וכד')
- פגיעה ובדיקה: מחשבות אובססיביות העוסקות בעיקר בתכנים של פגיעה בעצמי או באחרים שמביאות לחרדה גדולה. ההתנהגות הקומפולסיבית תהיה בעיקר סביב בדיקה חוזרת ונשנית של דברים שעלולים לגרום לפגיעה (בדיקת והוצאת מוצרי חשמל, נעילה של הבית ושל הרכב, כיבוי תנור וכד').
- סדר וארגון: מחשבות אובססיביות העוסקות בתכנים של סדר ורצון לפרפקציוניזם שהכל יהיה מסודר לפי "הסדר הנכון" וסימטריה. ההתנהגות הקומפולסיבית תהיה ארגון וסדר לפי כללים נוקשים ובעלי לוגיקה, ניהול רשימות קפדניות וכד' (יישור חולצות וסידור לפי צבעים, סידור
- מחשבות אסורות, פוגעניות המוגדרות כטאבו: מחשבות אובססיביות שתוכנן אינן ערכי ומנוגד לאמות המוסר של האדם (אלימות, מין וכד'). מחשבות אלו אינן רצויות או מעוררות הנאה ונחוות כפולשניות. ההתנהגות הקומפולסיבית במקרה זה הינה מגוונת (חזרה על מילים, ספירה, תפילה) ומטרתה לנטרל את המחשבות ולהקל על החרדות הנלוות אליהן.
- אגרנות כפייתית: הצורך לאגור חפצים מתוך המחשבה שאולי יהיה בהם שימוש בעתיד. המחשבות מלוות בחרדה ויוצרות קושי בניהול חיים תקינים ובמקום ראוי למחיה.
ספקנות והצורך באישור חיצוני: מחשבות אובססיביות שקשורות לספק וחוסר וודאות. ההתנהגות הקומפולסיבית תתבטא בבקשות אישור חיצוניים על מנת להפחית את החרדה שבחוסר וודאות (לדוגמא בחרדה הקשורה לבריאות תהיה פנייה מרובות לרופאים ולמקורות נוספים כמו גוגל).
הגורמים להפרעת ה-OCD:
גורמים ביולוגיים: נמצא כי לסובלים מ-OCD יש תפקוד לקוי של חלקים במוח (נמצאה פעילות מוגברת של האונות הקדמיות) והפרעות של חומרים במוח כמו סרוטונין. עם זאת, לא נמצאו אלו גורמים יוצרים את ההפרעה.
תורשה: על אף שלא התגלה הגן המקושר ב-OCD, מומחים טוענים כי יש מרכיב תורשתי שבעל השפעה בהתפתחות ה-OCD וישנו סיכוי גבוה יותר לפתח את ההפרעה אם מישהו מהמשפחה סובל ממנה.
גורמים סביבתיים: התעללות, פגיעה טראומטית וכו' יכולות לגרום להתפתחות ההפרעה. כמו כן, זיהום בחיידק סטרפטוקוקוס בילדות עלול לגרום להפרעות עצבית-פסיכיאטרית-אוטואימוניות ולהתפתחות פתאומית של תסמיני ה-OCD בעקבות זיהום.
שיטת CBT בהפרעת טורדנות כפייתית:
הטיפול המומלץ לטורדנות כפייתית הוא טיפול ה-CBT מסוג חשיפה ומניעת תגובה (ERP- exposure and response prevention). החשיפה הוא כלי מרכזי בטיפול ובמסגרתו המטופל נחשף למצבים או אובייקטים אשר מייצרים אצלו חרדה ושוהה בהם בצורה הדרגתית ומכוונת עד אשר החרדה פוחתת. בנוסף, טיפול CBT יתרום לצמצום פעולות כפייתיות מכיוון שהוא שם דגש על שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות. לאורך הטיפול, לומדים את סוגי המחשבות הטורדניות ואת הקשר שלהן לחרדה. בהדרגתיות נלמד להפחית את היחס והמשמעות שאנו נותנים לסוג מחשבות אלו ולמצוא חלופות שיכולות להקל עלינו את תסמיני החרדה.
לעיתים אנו נשלב טיפול תרופתי (בעיקר במקרים בהם התפקוד נמוך) שיכול לעזור לנו לאזן את רמת הסרוטונין ולהקל על התסמינים.