טיפול CBT בחרדות אצל ילדים

Cognitive Behavioral Therapy (CBT) for children's Anxiety

מחקרים מראים כי טיפול ה-CBT נמצא כיעיל מאוד בהפרעות חרדה אצל ילדים ומתבגרים לטווח הקצר והארוך. ילדים דיווחו כי הטיפול תרם לתפקוד היומיומי שלהם ולתחושת הדימוי העצמי והביטחון. 

חשוב לציין, כי במידה ואחד ההורים גם סובל מהפרעת החרדה, עליו לגשת לטיפול עוד לפני ששולחים את הילד/ה. יש לזכור כי דרכי ההתמודדות השליליות עם חרדה הן נלמדות על ידי הילדים ולכן זה הופך לקושי "כפול" ולמעגל שקשה לצאת ממנו.

מה כולל הטיפול?

הטיפול מורכב בהדרגה משלבים התואמים את שלבי ההתפתחות של הילדים ותורמים לגיוסם ולשיתוף הפעולה שלהם:

  • הסבר פסיכו-חינוכי: לאורך הטיפול הילד מקבל הסבר על המאפיינים של החרדה ודרך הטיפול בה. הטיפול ב CBT  דוגל בשיתוף ובעבודה בגובה העיניים וכך מצליח לגייס את הילד
  • מודעות גופנית: יש דגש לאורך הטיפול על הקשבה לגוף וזיהוי סימני החרדה כמו: הזעה, רעד, כאבי בטן ועוד. בנוסף, מלמדים את הילדים טכניקות הרגעה כמו נשימות והרפייה.
  • דגש על המרכיב הקוגניטיבי: לאורך הטיפול נלמד את הילד לזהות מחשבות שליליות, "עיוותי חשיבה" ונעודד אותו לאתגר את חשיבה זאת הנקראת חשיבה "אוטומטית" ולהחליפה בחשיבה ודיבור חיוביים ומציאותיים יותר. בנוסף, נלמד אותו טכניקות שונות לפתרון בעיות ויישומם בבית ובמסגרת. 
  • דגש על המרכיב ההתנהגותי: נחשוף את הילד לפחד בצורה הדרגתית בקצב שלו תוך הנחייה וחיזוקים ואף נבנה תוכנית חיזוקים שתשמש אותו בבית ו/או במסגרת.
  • הדרכת השותפים המשמעותיים בחייו של הילד: בטיפול של ילדים ניעזר במבוגרים משמעותיים בחייהם, כמובן שבהסכמתם, במטרה לחזק אותם ולהביא אותם לתחושת הצלחה ומסוגלות. נדריך את ההורים והצוות החינוכי כיצד ניתן להפחית את מצבי החרדה וזאת בדגש על סגנון מאפשר ומחזק ופחות מגונן וביקורתי. בנוסף, יש לדייק ולהסביר את הצורך בגישה במכילה, מעניקה ביטחון ומבינה את הילד מצד אחד, ומצד שני לא דורשת ומגינה עליו עד שלא ירצה או לא יוכל להתמודד עם המצב בעצמו. מצב זה עלול לגרום לו לתחושת חוסר מסוגלות וחוסר ערך עצמי. 
דילוג לתוכן