טיפול CBT בדיכאון
Cognitive Behavioral Therapy (CBT) for depression
הפסיכיאטר אהרון בק היה אבי גישת הטיפול הקוגניטיבי. לאחר מחקרים רבים, בק הגה את הרעיון כי דיכאון נובע ממחשבות שליליות ופאסימיות של האדם אשר משתלטות על עולמו הפנימי ושולטות בהתנהגותו.
"הטריאדה הקוגניטיבית" היא מונח בו השתמש בק על מנת לתאר את המתרחש בראשו של אדם הסובל מדיכאון. על פי בק, האדם הסובל מדיכאון, סובל מ-3 דפוסי חשיבה אוטומטיים ושליליים המשתלטים על נפשו ועל התנהגותו:
מחשבות שליליות של האדם ביחס לעצמו– נטייה לשיוך אירועים שליליים לעצמו, האשמה עצמית, דימוי עצמי ירוד. האדם מרגיש פגום, חסר יכולות וכישורים, הוא מלא בביקורת והלקאה עצמית.
מחשבות שליליות של האדם ביחס לעולמו בהווה– האדם הסובל מדיכאון נותן פרשנות סובייקטיבית שלילית לאירועים חסרי משמעות שלילית מבחינה אובייקטיבית. האדם רואה את העולם בפסימיות ומזניח את הצד החיובי של אירועי החיים.
מחשבות שליליות של האדם ביחס לעתידו– האדם מאמין שלא יוכל לצאת מהמצב הדיכאוני, הפסימי והשלילי אליו נקלע. מאמין כי הסבל בו נמצא הוא גזירת גורלו ולא מאמין בכוחותיו לבצע שינוי.
כיצד דפוסי החשיבה וההתנהגות השליליים משמרים את הדיכאון?
בדיכאון דפוסי המחשבה מזינים את ההתנהגות ולהיפך. אדם המרגיש חוסר אנרגיה, מצב רוח ירוד, מחשבות שליליות וכו' יבחר בהתנהגות שלא מועילה לו כגון הימנעות והסתגרות וכך בעצם נוצר 'מעגל קסמים' הגורם לצמצום תפקודי ומשמר את הדיכאון. תפקידי כמטפלת הוא ליצור שיתוף פעולה ולפעול בצעדים קטנים בהתחלה במטרה לשנות דפוסים אלו ו"לשבור" את המעגל.
דוגמא ל"מעגל הקסמים" המאפיין דיכאון על פי שיטת ה-CBT
אירוע מקרה– רונית קיבלה ציון לא טוב בבחינה
פרשנותה של רונית למקרה זה- "איזו גרועה אני", "לא אצליח להשיג ציון טוב", "לעולם לא אתקבל לאוניברסיטה" וכד'.
התנהגותה של רונית לאחר מכן מתאפיינת בחוסר אנרגיה, דכדוך והימנעות.
רגשותיה של רונית כוללות תחושת כישלון, עצבות, חוסר ערך, בדידות.
זוהי דוגמא לכך שפרשנותה של רונית לציון לא טוב שקיבלה, גרמה לה להתנהגות מובסת ולתחושות שליליות קשות. זוהי דוגמא ל'מעגל הקסמים'. כל חלק מזין את החלק הבא אחריו וכך באמת קשה לצאת ממעגל זה. תפקידי כמטפלת הוא לעשות בירור משותף עם רונית ולבדוק עד כמה תחושותיה תואמות באמת למה שקרה? (לדוגמא: מדוע היא מרגישה היא גרועה? האם בכל המקצועות היא מקבלת ציונים נמוכים? האם בדקה איך היו שאר הציונים של בני כיתתה? מה הדרישות לקבלה לאוניברסיטה? האם הציון שקיבלה אכן משפיע על כך? האם יכולה לתת לי דוגמאות של הצלחה בלימודים? מה לדעתה ניתן לעשות? אלו דרכים עומדות לפניה..? וכו'. בדרך זו אני מאפשרת לרונית לבחון התבוננות נוספת על האירוע ולהציע מחשבות אלטרנטיביות במקום המחשבות השליליות והאוטומטיות. דרך זו תקל על תחושותיה ותגרום לה לבחון את המקרה דרך "משקפיים נוספות" ואולי לסגל לעצמה פרשנות אחרת חיובית יותר.
כצד פועל טיפול CBT בדיכאון?
בדיכאון, אנו נמצאים תחת מעטה של אמונות ומחשבות שליליות שלרוב אינן תואמות את המציאות. אנו עונדים "משקפיים שחורות" דרכן אנו רואים את העולם ומתקשים לראות אותו באור חיובי או מציאותי. כל אירוע עובר "מסננת" של פרשנות שלילית מציפה שבסופה יוצרת לנו קושי תפקודי. לאורך הטיפול אנו נלמד לזהות את המחשבות השליליות ולנטרל אותן, נלמד על עיוותי חשיבה שליליים התורמים לשימור הדיכאון ונקבל כלים פרקטיים שיעזרו לנו לחזור ל"חיים" ולחזור לחייך.
בניגוד לטיפולים אחרים בהם מתמקדים בעבר, טיפול ה-CBT ממוקד בעיקר בהווה ובקשיים הנוכחיים של המטופל. לרוב טיפול CBT הוא טיפול קצר מועד בין 10-20 מפגשים.
טיפול CBT מורכב משני חלקים:
בחלק הקוגניטיבי– אעזור למטופל לזהות את המחשבות השליליות לגבי עצמו, לגבי ההווה ולגבי העתיד. אאפשר לו לבחון מחשבות אלו ולסגל מחשבות חיוביות ואובייקטיביות יותר למציאות. כמו כן, נבדוק יחדיו אלו הטיות חשיבה/עיוותי חשיבה קיימים בשיח הפנימי שלו. הטכניקות בטיפול בהן אשתמש יהיו בין השאר: דיווח על פעילויות ביומיום, דירוג רמת הסבל ורמת ההנאה מפעילויות שונות, דגש על דיבור עצמי שאינו לוקה בעיוותי חשיבה, דמיון מודרך וטכניקות הרגעה.
בחלק ההתנהגותי– בחלק זה המטרה היא להגדיל את החלק התפקודי שיאפשר למטופל לחוות חוויות הצלחה, הנאה וחיוניות. נעודד לפעילות גופנית וחיזוקים פנימיים וסביבתיים שיגדילו מוטיבציה לשינוי ההתנהגות הפסימית ולחיזוק המסוגלות שלו. מטרתן של פעילויות אלו הן לעורר במטופל תחושות של חיוניות,הנאה והצלחה. נעשה זאת בצורה הדרגתית התואמת את צרכיו ורצונותיו.
במידה והזדהיתם עם הכתוב, אשמח שתיצרו איתי קשר בשיחה טלפונית או בזום לפגישת ייעוץ ראשונית חינמית. בפגישה נוכל לדייק את הקושי או המצוקה ממנה אתם סובלים ולפרט בפניכם דרכי טיפול יעילות.
זיכרו-הכל אפשרי. המודעות שלכם לקשיים היא הצעד הראשון והכי משמעותי בדרך לריפוי! אני יודעת שזה צעד לא קל עבורכם אך בטוחה שברגע שתצאו לדרך, תחשבו לעצמיכם איך לא עשיתם זאת קודם. אני פה לענות לכם על כל שאלה. הדס