טיפול קצר טווח CBT
טיפול CBT
אז מה זה טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT)?
טיפול CBT הינו טיפול המבוסס על שני מושגים עיקריים: מחשבה והתנהגות.
לאורך חיינו, אנו חווים אירועים משמעותיים (הצלחות, קשיים,שמחות ומשברים). כל אחד מאיתנו מגיב אחרת כלפי אירועים אלו, בהתאם למשמעות שהוא נותן.
זוהי דוגמא לאירוע אשר יכול להתרחש אצל כולנו גם ללא קשר לבעיית הקשב והריכוז. במידה ואנו חווים אירועים מסוג זה או אירועים דומים בתדירות נמוכה, זה אינו פוגע באיכות חיינו ואנו מוצאים דרכים להתגבר על כך. עם זאת, במידה ומתלווה לאירוע זה גם תחושת חוסר ביטחון, חוסר הערכה כללית וכו' אנו עלולים לפתח חרדה, דיכאון, רצון בשליטה או הימנעות כדי לא לחוות את המצוקה המתלווה לכך.
כמו כן, דוגמה זו מראה את השילוב של הטיפול הקוגניטיבי והטיפול ההתנהגותי. עלינו לשנות את דפוסי המחשבה וזאת במקביל לשינוי דרכי ההתנהגות שלנו.
מכאן, ניתן להבין כי הטיפול הקוגנטיבי-התנהגותי מורכב משני שלבים חשובים:
- החלק הקוגניטיבי – עוסק בטעויות חשיבה או "עיוותי חשיבה". במקרה של הדוגמא שנתתי, ייתכן כי הילד כבר סובל מטעויות חשיבה חוזרות מסוג פסימי. כלומר, הוא רואה את העולם כשחור, מייאש ואת עצמו כחסר עתיד. על המטפל ללמד אותו דרכים לשנות דפוסי חשיבה אלו ולסגל לעצמו דפוסי חשיבה אופטימיים ומקדמים.
2. החלק ההתנהגותי – עוסק בשינוי ההתנהגות הנלווית למחשבות. ההתנהגות הנפוצה במקרים מסוג זה היא צמצום תפקודי או הימנעות. גם כאן הילד ילמד להתגבר על הבעיות התפקודיות ולחזור לחיים רגילים.
העקרונות הבסיסיים של CBT
ראשית, חשוב לי לציין כי יש להתאים באופן פרטני את תוכנית הטיפול לכל מטופל על פי צרכיו ותפיסת עולמו ויש מקום לשלב טכניקות טיפול שונות במידה ונדרש.
יש מספר עקרונות העומדים בבסיס הטיפול הקוגניטיבי- התנהגותי:
- הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי שם דגש על שיתוף פעולה והשתתפות פעילה. המטפל הינו שותף פעיל בטיפול, משתף במחשבותיו והמשגותיו ומדייק זאת על ידי משוב מצד המטופל/ת. כמובן שלפני כן, יש לבסס ברית טיפולית איתנה הנשענת על אמון, אכפתיות, חום, כבוד אמיתי ומקצועיות.
- הטיפול הקוגניטיבי- התנהגותי הינו ממוקד מטרה. כלומר, השאלה הנשאלת בסוג טיפול זה היא: מה עלי לעשות בשביל להיפטר מהמצוקה ממנה אני סובל? ולא מדוע התפתחה המצוקה או מה הסיבות לה? עם זאת, לעיתים יש להרחיב ולהעמיק בסיבות לכך וזה תלוי במטופל ובצרכיו.
- הטיפול הקוגניטיבי- התנהגותי שואף להיות קצר מועד. בין 10-20 פגישות (3-6 חודשים).
- הטיפול מתמקד בהווה "כאן ועכשיו" (קושי שמפריע לנו בהווה) אך במקביל, הוא אינו מתמקד בסימפטומים בלבד אלא שואף לטפל בשורש הבעיה. וזאת על ידי זיהוי דפוסי המחשבה השליליים אוטומטיים והחלפתם בדפוסים חיוביים ואפקטיביים עבור המטופל.
- כלים פרקטיים- לאורך הטיפול, המטופל מקבל מטלות ומשימות (אקטיביות או מחשבתיות) אשר עליו ליישם בבית לאחר שהוא מזהה את הדפוסים השליליים ובצורה זאת יוכל להתמודד בהצלחה עם סיטואציות דומות בהן עלול להיתקל בעתיד.
- פגישות טיפול קוגנטיבי-התנהגותי הינן מובנות– מבנה הפגישה כולל 3 חלקים. פורמט זה הופך את התהליך למובן יותר עבור המטופלים וכך יועיל להם יותר ומגביר את הסיכוי שיצליחו להמשיך ולבצע טיפול עצמי לאחר סיום התהליך הטיפולי.
- לעיתים יש לשלב שיטות טיפול נוספות כמו טיפול קלאסי- דינאמי, הרפייה ודמיון מודרך וזאת בהתאם לצרכיו ורצונותיו של המטופל.
למי מיועד CBT?
לכל אדם בכל גיל אשר יש לו מוטיבציה לשינוי ולעבודה עצמית. חשוב לזכור כי הטיפול אינו מעניק "פיתרון קסם" וכי הכוחות והתשובות נמצאות אצל המטופל. המטפל הוא "השותף המקצועי" לתהליך ולעזר.
בנוסף, ככל שהמצוקה היא יותר מוגדרת וספציפית, כך התהליך יהיה יותר מהיר. במידה ולמטופל יש עמימות וקושי להגדיר את המצוקה, תידרש יותר הכנה ומיקוד של תחושותיו ורגשותיו ואולי אף לשלב עוד שיטות טיפול לכך אך זה בהחלט אפשרי!
דיכאון
חרדות
חוסר ביטחון/ביישנות
פוביות ספציפיות (פחד מנהיגה/מעליות ועוד)
הפרעות אכילה
התקפי פאניקה
קושי בשליטה על כעסים
אובססיביות/כפייתיות (OCD)
פוסט טראומה (PTSD)
בעיות שינה
בעיות קשב וריכוז (ADD/ADHD)
קושי ביחסים (למשל בזוגיות/עם הילדים)
יתרונות טיפול CBT:
שיטת הטיפול של CBT נחשבת אפקטיבית ועכשווית וזאת בגלל כמה סיבות:
- טיפול ממוקד ומוכוון מטרה- בהתאם לבעיה ספציפית או למכלול בעיות הקשורות זו לזו.
- תוצאות ארוכות טווח- מכיוון שהטיפול אינו מתמקד רק בסימפטומים אלא בשורש הבעיה ונותן כלים יישומיים למטופל, אזי המטופל יכול ליישם זאת גם בסיטואציות נוספות על ידי שינוי דפוסי חשיבה והתנהגות. כך תתאפשר רווחת המטופל ותצליח להישמר לאורך זמן
- לאורך הטיפול ניתנים כלים פרקטיים למטופל אשר יכול להמשיך וליישם זאת בעצמו (משובים, טכניקות וכדו')
- השתתפות פעילה של המטופל- להערכתי, מטופל שמגיע עם מוטיבציה לשינוי ומשתף פעולה במשימות העצמיות הניתנות לו, יוצר "קרקע פוריה" לשינוי וריפוי ולכן יש סיכוי רב יותר להביאו לשינוי ולרווחה.
- ניתן למדידה וכימות- בטיפול CBT ניתן לבדוק את ההפחתה של ההתנהגות הלא רצויה. לדוגמא בחרדה, וזאת על יד שאלונים ומשובים הניתנים לאורך הטיפול
- טיפול קצר מועד- לרוב, נמשך בין 3-6 חודשים. אני מאמינה שבעת זו, הורגלנו ל"תרבות האינסטנט", לתשובות מהירות ורמת הריכוז והסבלנות שלנו מותאמות לכך. איני רומזת ולו בקצת כי הטיפול הוא טיפול שטחי. נהפוך הוא. אני מאמינה כי טיפול ה-CBT מותאם לקצב הכללי בו אנו חיים ולא בכדי הפך להיות לאחד הפופולריים בעת זו. . השילוב של מיקוד הטיפול בבעיה, ההבנייה של הטיפול בשילוב הכלים הפרקטיים, יוצרות מוטיבציה אצל המטופל, הבאה לידי ביטוי גם בהשתתפותו הפעילה כשותף מלא בטיפול.
באילו כלים טיפוליים נשתמש בטיפול CBT?
- עיוותי חשיבה- זיהוי מחשבות פסימיות החוזרות על עצמן
- טבלאות ניטור- מעקב עצמי על מחשבות /התנהגות לא רצויים וסתירה שלהם
- חשיפה הדרגתית לפחד/פוביה והכחדתם
- שיטות הרפייה – דימיון מודרך, נשימות
- "שיעורי בית"- מתן תרגילים ומיומנויות לתרגול בבית ובסביבה הטבעית